Gebruik van More quicktags en Excerpts in WordPress

Wordpress Reactie toevoegen

Op veel weblogs zie je op de hoofdpagina de eerste regels van de meest recente blogposts staan. Hoe kun je dit in WordPress bereiken? Er zijn twee manieren: door het gebruik van de more quicktag in een post en door <?php the_excerpt(); ?> in je template te plaatsen. In deze post bekijken we hoe dit precies in zijn werk gaat.

Het voordeel van more quicktags en excerpts

Waarom zou je eigenlijk gebruik maken van more quicktags of excerpts? Er zijn een paar redenen.

 1. Het vergroot de overzichtelijkheid van je indexpagina
 2. Het voorkomt of beperkt duplicate content

Overzichtelijkheid

Als je regelmatig lange posts schrijft dan zal je indexpagina vaak een grote lap tekst worden als je de laatste berichten volledig op de index gaat tonen. Bezoekers zullen flink moeten scrollen als het bovenste bericht ze niet interesseert. Het zal ze meer tijd kosten om de voorpagina te scannen singulair asthma.

Daarom is het waarschijnlijk een goed idee om niet de volledige tekst van posts op de voorpagina te tonen wanneer je regelmatig grote artikelen produceert. Als iedere post op de voorpagina bestaat uit een vast aantal woorden dan wordt het geheel een stuk overzichtelijker. Bezoekers kunnen makkelijker de inhoud scannen en vervolgens doorklikken naar die berichten die men wil lezen.

Duplicate content

Zoekmachines houden er niet van om op meerdere pagina’s dezelfde inhoud voorgeschoteld te krijgen. Dit wordt in de SEO-wereld aangeduid met de term duplicate content. Een indexpagina van een weblog die de volledige tekst toont van de laaste berichten bestaat voor een heel groot deel uit duplicate content. Met de more quicktag kunnen we de hoeveelheid duplicate content sterk beperken en met unieke excerpts kunnen we duplicate content zelfs voorkomen.

More quicktag

De More quicktag maak je door deze code in een blogpost van WordPress te plaatsen: <!–more–>.

Je vindt hier ook een knop voor bovenin de WordPress editor waarmee je je blogposts schrijft. Deze knoppen worden quicktags genoemd en je kunt er, naast deze code, ook snel tags als <strong>, <em> en <blockquote> mee maken. Zodra je de more quicktag in een post plaatst, zal de tekst op dat punt worden afgebroken op de index-pagina van je blog en zal er een “read more” / “lees verder”-link geplaatst worden. Hiermee worden bezoekers naar de rest van het bericht gebracht.

Read more linktekst aanpassen

De linktekst die gebruikt wordt om bezoekers naar de rest van het bericht te leiden, kun je aanpassen. Dit doe je door in je template te zoeken naar de code php the_content:

<?php the_content(‘Read more »’); ?>.

In jouw theme kan natuurlijk een andere tekst dan ‘Read more’ gebruikt worden.
In dit voorbeeld wordt de tekst “Read more” als de linktekst gebruikt. Je kunt dit gewoon vervangen door een andere tekst. Bijvoorbeeld: “Lees hier verder” of “Nieuwsgierig naar de rest?”.

Deze code kom je op meerdere pagina’s van je template tegen. Naast de indexpagina van je site, index.php, moet je waarschijnlijk ook nog de templates van de categorieën, archieven en de zoekpagina aanpassen.

Read more link verwijderen

Wil je helemaal geen “read more link” tonen dan kun je in je post de code:

<!–noteaser–>

plaatsen, direct na <!–more–>.

Of je kunt dit in je template aanpassen door deze code te gebruiken:

<?php the_content (”,FALSE,”);>

Als geen link wordt getoond dan moeten bezoekers op de titel van het bericht klikken om de hele post te kunnen lezen.

Gebruik van the_excerpt()

Naast de More quicktag kun je ook gebruik maken van excerpts. Dit zijn de samenvattingen die je tijdens het schrijven voor iedere post op kunt geven in het “excerpt veld”. Je kunt de excerpts tonen door in index.php (en ook weer in de andere template bestanden) de tag the_content() te vervangen door:

the_excerpt()

Het voordeel van zo’n samenvatting is dat je deze uniek kunt maken, wat goed is uit oogpunt van zoekmachine optimalisatie. De unieke samenvatting zal namelijk duplicate content voorkomen. Het nadeel is dat het je wat meer tijd zal kosten om voor iedere post een korte samenvatting te schrijven.

Je kunt overigens de excerpt ook leeg laten. In dat geval worden de eerste 55 woorden van het bericht getoond. Nu heb je echter wel wat duplicate content, aangezien die tekst hetzelfde is als de tekst op de pagina van het bericht zelf. Het grootste voordeel van het gebruik van the_excerpt() is daarmee eigenlijk weggevallen.

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

13 Reacties op “Gebruik van More quicktags en Excerpts in WordPress”

 1. Vroemm zegt:

  Dank voor de duidelijke uitleg. Was al op wat Engelse blogs aan het kijken maar met sommige technische termen is het in het Nederlands toch wat prettiger lezen.

 2. mirjam zegt:

  Werkt dit ook met statische pagina’s? Op sommige bladzijden is mijn tekst nog al lang geworden en ik zoek eigenlijk naar een plugin die automatisch regelt dat mijn pagina’s niet te lang worden.
  Bestaat dat?

 3. admin zegt:

  @Mirjam: de More quicktags en excerpts werken volgens mij alleen bij posts en niet bij statische pagina’s (pages).

  Als ik het goed begrijp wil je dus de lange statische pagina’s opbreken in meerdere pagina’s? Dat kan je bereiken door de code <!--nextpage--> in een post of pagina te plakken, zie: WordPress Codex: Page-Links. Dit werkt voor zowel posts als pages (net even getest).

  Een plugin die dit automatisch doet ken ik helaas niet. Maar als het om een beperkt aantal pagina’s gaat dan is het gebruik van <!--nextpage--> waarschijnlijk sowieso het beste, omdat je zelf exact kunt bepalen waar je de volgende pagina wilt laten beginnen.

 4. Pieter Breukelen zegt:

  hallo, heel erg bedankt voor deze uitleg, echt waar! ik was er eigenlijk al een paar uur mee bezig maar het wou gewoon niet werken. nu ik het in het Nederlands lees is het plots veel overzichtelijker en lukt het wel 😛 . nogmaals bedankt. PS. je hebt net mijn blog heel wat geholpen (met name mijn inkomsten). heb nog een goede dag verder.

 5. Irina zegt:

  Wist het niet van die , heb me rot gezocht.. maar nu werkt mijn blog perfect. Thanks!

 6. Irina zegt:

  Van die nextpage bedoelde ik 🙂

 7. David zegt:

  Bedankt voor de duidelijke uitleg

  Deze heeft mij geholpen…

  thx

 8. Ron zegt:

  Die code werkt idd super op mijn statische pagina’s. Net als mijn mede lotgenoten heb ik me ene breuk zitten puzzelen hoe dat voor elkaar te krijgen. Nog EFFE een vraagje. Kun je de omschrijven aanpassen wat er in beeld komt? er staat nu “Pages”.

  Zou super zijn als je dat kunt wijzigen in “Lees meer” oid

 9. Noodweer zegt:

  Zeer nuttige informatie! Bedankt voor de bruikbare tips

  Mercie

 10. Pedro zegt:

  In mijn theme heb ik 2 “read more” knoppen. Één vind ik eerlijk gezegt wel genoeg dus die wil ik weghalen. De ander zou ik graag willen omzetten van read more naar lees meer. Kan ik dat dan doen in html van mijn theme of moet ik dat verandere elke keer wanneer ik een nieuwe post plaats. Alvast bedank voor je reactie.

 11. admin zegt:

  @Pedro: dat kun je gewoon aanpassen in de HTML code van de theme. Zie hiervoor het stukje onder “Read more linktekst aanpassen” in het artikel.

  Om de hoofdpagina van jouw theme (Womack) aan te passen open je het bestand “index.php”. Daar staat deze code:

  <div class=”morer”><a href=”<?php the_permalink() ?>”> Read Full</a></div>

  De tekst “Read Full” pas je dan aan.

  Om de archiefpagina aan te passen open je “archive.php” en pas je de code op dezelfde manier aan.

 12. Pedro zegt:

  Super het is gelukt nu alleen nog die “read more” aan het einde van de post. Ga daar nog even naar kijken. Hartstikke bedankt voor je hulp.

 13. Frank zegt:

  Ik heb ook verwerkt in een pagina en ik zie vervolgens keurig onderaan 1 2 staan. Als ik echter op 2 klik, krijg ik de melding dat de pagina niet bestaat. Hoe kan ik dit verhelpen?

Geef een Reactie

WP Theme & Icons door N.Design Studio · Vertaling door Websitevision · Geldig XHTML en CSS
Berichten RSS Reacties RSS Log in